JUKKA MÄKELÄ ITTE

SOITTIMET:

Aloitin seikkailut soitinrakentamisen parissa vajaat 30 vuotta sitten muutettuani Hyvinkäältä Kintauden kylään Petäjävedelle perheeni kanssa. Alun perin keräilin erilaisia soittimia, kunnes keksin ryhtyä rakentamaan niitä itse. Kiinnostukseni suuntautuu harvinaisempien soitinten tekemiseen ja pyrin myös kehittelemään koko ajan uusia ratkaisuja ja sovellutuksia. Harvinaisempia vanhan musiikin soittimia olen valmistanut mm. Jyväskylän Yliopiston Musiikin Laitokselle. Olen kehittänyt myös uusiosoittimia kierrätysmateriaaleista ja niiden tekoa opetan kurssiluontoisesti sekä aikuisille että lapsille. Uusiosoittimien kehittymisen myötä on syntynyt Purkkiorjat-yhtye, joka soittaa rakentamillani purkki-instrumenteilla. Näitä soittimia on viulusta ja kontrabassosta erilaisiin kitaran sukuisiin versioihin. Afrikkalaisista soittimista olen tehnyt purkkiversion Kora-harpusta ja kukkaruukkurumpuja, esim. puhuva rumpu ”taman” ja ”djemben”. Arktinen Banaani julkaisi sarjakuvakirjan ”Purkkiorjat omassa liemessä” keväällä 2008.

Yhteistyössä Maaseudun Sivistysliiton kanssa olemme laajentaneet ITE-taidekäsitettä koskemaan myös kierrätys- ja uusiomateriaaleista tehtyjä soittimia. Kartoituksen tuloksena löysin toistakymmentä soitinrakentajaa, joiden työt ja bändit olivat esillä Kaustisella v. 2009 Keski-Suomen Käsi- ja Taideteollisuus-oppilaitoksessa olen vetänyt klavikordin, Brian Boru-harpun ja kampiliiran tekokurssit. Näyttelyjä: Kansainvälinen Huopasymposium, Haihatus, Keuruun Taidemuseo, Kaustisen Kansantaiteen Keskus (2:ssa eri näyttelyssä), Kihveli Soikoon sekä Lahden Pro-Puu galleria jne.

SOITTO:

Olen vuosien mittaan soittanut useissa eri yhtyeissä. Niistä mainittakoon mm. Arkiviisu, Arbeit Macht Frei, Suomenbalalaikat, Dixie Fried ja Ohilyöntiorkesteri, sekä yllämainittu Purkkiorjat, jossa soitan satunnaisesti.

Tämänhetkinen yhtyeemme HallanallaH on syntynyt vaimoni Seijan lapsuudesta saakka kestäneestä viehtymyksestä karjalaisiin lauluihin ja runoihin. Ratkaiseva askel otettiin, kun aloin säveltää alkuperäisiin teksteihin uusia melodioita ja otimme mukaan muutaman nuoremman rock-muusikon. Olennaisena elementtinä musiikissa ovat rakentamani soittimet. Kypsyteltyämme ja sävellettyämme yhtyeenä materiaalia muutaman vuoden ajan, saimme koottua 20 laulun CD-levylle osan työstämme.

KIELENKÄÄNTÄMINEN:

Koko ajan alalla ollessani olen valmistanut myös soittimien kieliä ja käsityönä teen esim. suurimman osan maan kanteleen kielistä. Lisäksi teen tarvittaessa lähes minkä tahansa soittimen punoskielet pianon kielistä lähtien.

FINNCORDE Oy tuli perustettua, kun muutaman vuoden tutkimus- ja kehittelytyön jälkeen ryhdyin kahden yhtiökumppanin kanssa valmistamaan teollisesti klassisen (nylon-kielisen) kitaran kieliä uudentyyppisellä punontamenetelmällä. 

TONEWOOD Oy ttekee suomalaisesta kuusipuusta soittimien kansiaihioita. Tässä yhtiökumppanina on toinen Finncorden osakkaista. Ajatus yhtiön perustamisesta syntyi halusta käyttää suomalaista puumateriaalia kalliiden ulkomaisten tuontipuiden sijasta.

Olen myös taiteilijaosuuskunta SMARTISTIn toiminnanjohtaja. Osuuskunta perustettiin hoitamaan esiintyvien taiteilijoiden asioita. Tällä hetkellä jäseniä on yli 100 ympäri maata ja tehtävät ovat laajenneet taloushallinnon hoitamisesta mm. levy-yhtiönä toimimiseen.

 

[Smartisti] [Finncorde] [HallanallaH] [Purkkiorjat] [Hinnasto] [Kuvat] [Etusivu]

© 2004 Jukka Mäkelä